Puvustus

Kangasalan Pikkuteatterin puvustuksesta vastaa Heidi Jaakkola:
"Lasten teatteripukujen suunnittelussa on omat hauskuutensa ja haasteensa. Projekti on monivaiheinen: käsikirjoituksen lukemisen jälkeen minulle syntyy mielikuva puvustuksessa käytettävistä väreistä ja materiaaleista. Tietyillä roolihahmoilla on omat värinsä ja materiaalinsa, joita pyrin käyttämään asuja tehdessäni. Valintaan vaikuttavat myös kulloinkin kangas- ja tilkkuvarastostani löytyvät tarvikkeet. Ohjaajan kommentit ja toiveet vaikuttavat jo prosessin alkuvaiheessa kokonaisuuteen: joustavuutta tarvitaan, sillä matkan varrella moni asia muuttuu.

Roolijaon jälkeen käyn harjoituksissa katsomassa lapsia, jotka kaikki ovat kasvaneet edelliskerrasta! Kasvaminen onkin lasten teatteripuvustuksen suuri haaste - joskus joku on ehtinyt venähtää hihansuista ja punteista ulos ennen ensi-iltaa. Lasten kanssa pukujen helppo puettavuus on ihanne, joka ei aina ole mahdollista. Samaten vaatekappaleiden nimikoiminen on tärkeää: muuten ohjaaja on ihmeissään, mikä kenellekin kuuluu.

Useiden kymmenien vaatekappaleiden valmistus (kutakin näytelmää kohden) alkaa hyvissä ajoin. Omasta kaavakokoelmasta on paljon apua vaatteiden leikkaamisessa, sillä niistä saan äkkiä oikeat koot ja perusmallit, joista kuosittelen halutun mallisen asun. Kankaita leikatessa syntyvät viimeiset pukujen yksityiskohdat. Sitten työhuone onkin täynnä erilaisia pinoja leikattuja vaatteita, puolivalmiita ompeluksia, röykkiöittäin kankaita ja muuta materiaalia sekä kokeilukappaleita. Puolivalmiit vaatteet voivat olla viikkotolkulla sovitusnuken päällä, kunnes niiden on aika valmistua. Osa roolivaatteista syntyy jo parin työtunnin jälkeen.

Kaikkea ei tarvitse tehdä alusta alkaen, sillä kierrätysmateriaaleja on hyvä hyödyntää ja vanhoista voi tehdä uutta. Tässähän koko puvustuksen hauskuus onkin! Teatteripuvustuksessa voi kokeilla ja keksiä aina jotakin uutta."
Kesän 2011 pukuja oli ompelemassa myös Tampereen Ammattiopiston aikuisopiskelijoita, mistä saatiin molemminpuolista hyötyä ja kokemusta.
Kiireisten ja kipeästi kaavoja kaipaavien ompelijoiden iloksi Heidi Jaakkola on avannut kätevien ompelukaavojen nettikaupan osoitteessa www.leikkaa-ompele.fi. Heidi myös vuokraa tekemiään teatteripukuja, joita voi tiedustella osoitteesta info(at)leikkaa-ompele.fi